5 trucuri despre cum să îți renovezi locuința cu costuri minime

Vrei o renovare de efect cu costuri reduse? Cu Vilo se poate! 5 trucuri simple despre cum să îți renovezi locuința cu costuri minime 

Plănuiești renovarea locuinței tale, dar te sperie costurile?  Există câteva modalități prin care să nu afectezi bugetul, dar să obții totuși o transformare de efect.  Cel mai important aspect este faptul că trebuie să realizezi, încă din etapa de proiect, că nu este necesar să schimbi toată mobila – uneori este suficient să o recondiționezi. Dar procesul de renovare nu implică doar mobila.  Ce părere ai despre o nouă faianță, fără a fi necesară îndepărtarea celei existente? Citește sfaturile de mai jos și începe să planifici renovarea mult visată. 

De unde să începi când planifici renovarea? 

Cu un buget limitat este foarte important să planifici renovarea în detaliu.  Ține cont de faptul că nu trebuie să faci toate modificările în același timp. Stabilește clar etapele renovării.  Este bine să stabilești de la început ce etape implică cea mai mare cantitate de praf și de murdărie și să le realizezi în același timp pentru a pregăti interiorul pentru următoarele etape. 

Începe cu pereții! 

Uneori și cele mai mici schimbări pot face diferența.  Începe renovarea cu reîmprospătarea aspectului pereților.  Alege decorul peretelui în funție de decorul camerei. Dacă îți dorești o încăpere luminoasă, alege nuanțe deschise, reconfortante pentru pereți, cum ar fi alb, o nuanță caldă de gri, bej sau crem.  Dacă nu ești fan al stilului total minimalist, evită albul clasic pe toți pereții – interiorul ar putea deveni prea sobru.  Într-un spațiu cu multă lumină naturală, poți adopta soluții mai îndrăznețe.  Accentele puternice pe pereți sunt soluții moderne.  Albastru închis, verde sau chiar antracit vor accentua frumusețea unui mobilier în nuanțe de maro închis, dar  pot, de asemenea să fie în contrast și să accentueze mobila albă și ceilalți pereți. 

Poți, de asemenea, să te joci cu diverse modele și să creezi un perete de accent în încăpere.  Nu trebuie să te mai îngrijorezi în legătura cu dificultatea de a aplica tapet sau vopsea lavabilă decorativă.  Alege Motivo!  Este foarte simplu să montezi peretele decorativ – doar lipești panourile pe perete (instrucțiunile de montaj pot fi găsite în secțiunea video instrucțiuni de montaj).  O gamă variată de decoruri – de la modele de lemn, la diferite tipuri de cărămidă și până la forme geometrice – îți vor permite să alegi potrivirea perfectă cu amenajarea interioară pe care ți-o dorești. Un mare avantaj al Motivo este faptul că peretele nu necesită pregătire specială înainte de montaj – peretele poate avea mici denivelări sau chiar găuri. Întreaga gamă de decoruri poate fi văzută  aici.

Înlocuirea plăcilor de faianță

Cum rămâne în pereții din baie sau din bucătărie? Din fericire, nu trebuie să îndepărtezi plăcile de faianță pentru a împrospăta aspectul încăperii. Dacă plăcile de faianță sunt in stare bună, poți să aplici vopsea lavabilă într-o nuanță mai modernă.  Vezi mai jos transformarea unei bucătării. 

Vezi aici întreaga metamorfoză a bucătăriei cu produsele Vilo.

În cazul în care plăcile de faianță sunt deteriorate și prezintă fisuri, peretele decorativ Motivo va fi soluția perfectă, deoarece este 100% rezistent la apă și este ușor de curățat. Trebuie doar să lipești plăcile de Motivo peste faianța existentă și să te bucuri de rezultat. Poți alege un decor de marmură sau un decor mai morden care imită cărămida sau lemnul. 

Pentru mai multe surse de inspirație, citește Cum renovezi rapid baia?

Cum recondiționezi mobila veche?

Piesele de mobilier deteriorate, învechite sau din colecții diferite sunt o problemă pentru toate persoanele care închiriază sau cumpără apartamente second hand.  Această problemă apare și în cazul mobilierului utilizat timp îndelungat. Schimbarea completă a tuturor pieselor de mobilier este asociată cu niște costuri semnificative, așa că varianta recondiționării este o variantă demnă de luat în considerare.  Urmele de pe masa din bucătărie, vopseaua cojită sau poate urmele lăsate în urma jocurilor copiilor? De multe ori este suficient ca o piesă de mobilier să fie vopsită într-o altă culoare.  Vezi cât de mult s-a schimbat camera unei adolescente   în momentul în care comoda a fost vopsită în nuanțe de gri și au fost înlocuite mânerele. 

În funcție de materialul din care este făcută piesa de mobilier, ideal este ca în primă fază să citești despre pregătirea pentru vopsire. Sunt multe articole ajutătoare pe Internet despre renovarea mobilierului. Mai jos îți prezentăm cele mai importante aspecte ce trebuie luate în calcul. 

1. În cazul lemnului lăcuit, îndepărtează bine lacul. În caz contrar, vopseaua se va exfolia rapid.  Dăcă ai posibilitatea, folosește un polizor unghiular, ca să îți ușurezi munca.  Poți folosi și un șmirghel, dar îndepărtarea lacului va dura mai mult.  Fii atent, de asemenea și la granulația șmirghelului – cel mai bine este să utilizezi șmirghel P60 – P150. 

2. Pentru aplicarea vopselei, cel mai indicat este să folosești un trafalete – vopseaua va fi distribuită uniform și vei evita apariția dungilor nedorite. 

3. Dacă piesa de mobilier este din lemn netratat, este indicat să o vopsești – pe lângă faptul că se va adapta mult mai bine în designul camerei, va fi și mult mai ușor de curățat. 

4. Analizează bine dacă este necesar să vopsești întreaga piesă de mobilier. În cazul dressingurilor sau al comodelor cu sertare, un efect modern poate fi obținut și prin simpla vopsire a fronturilor. 

5. Mobilierul tapițat poate fi, de asemenea, adaptat noilor tendințe, dar în acest caz, recomandăm contactarea unui profesionist.  Totuși, dacă dorești să recondiționezi fotoliul preferat sau canapeaua, recomandăm să urmărești cursuri sau tutoriale disponibile pe Internet. 

În ultimii ani, mobila din paleți a devenit foarte populară în amenajările interioare. Nu este nicio surpriză! It is no surprise! Poți obtine rezultate spectaculoase la un preț foarte mic. Pentru a crea baza unui pat, ai nevoie doar de 4 paleți conectați între ei (în așa fel încât paleții să nu se deplaseze sub saltea).  În funcție de dimensiunea saltelei (4 paleți creează un spațiu de 240 x 160 cm în funcție de dimensiunea saltelei), unii paleți pot fi folosiți ca polițe, de exemplu pentru cărți sau plante.  Cu puțin mai mult efort, dar cu un rezultat impresionant, poți realiza o canapea din paleți. Pentru aceasta vei avea nevoie de șuruburi și de o bormașină.  Dacă te gândești să utilizezi o piesă de mobilier în grădină sau în terasă, este indicat să folosești un lac pentru tratarea lemnului. Un mare avantaj al paleților este faptul că pot fi vopsiți în orice culoare dorești pentru a se integra in amenajarea interioară.  Paleții și fi procurați cu ușurință, este indicat să ii achiziționezi deja lăcuiți, deoarece pregătirea lor poate dura destul de mult.  Paleții neșlefuiți au marginile ascuțite si pot cauza deteriorări ale saltelei, sau, mai grav, membrii familiei se pot lovi.

Un alt truc, deloc costisitor, pe care îl poți folosi atunci când îți faci singur mobilierul este să folosești cutii sau lăzi de lemn.  Acestea se pot găsi cu ușurință, inclusiv la alimentare.  Sunt perfecte pe post de rafturi în bucătărie sau pe post de noptiere.  Pot fi utilizate și ca pantofar.  În funcție de necesități, dacă îți dorești spațiu suplimentar pentru încălțăminte, montează o poliță la jumătatea cutiei.


O transformare deloc costisitoare a interiorului este posibilă – imaginează-ți efectul final și stabilește care sunt lucrurile pe care le poți face singur. Caută surse de inspirație și începe să planifici!